Het belang van ergonomie op kantoor

Ergonomie is geen HR buzzword. Ergonomie is een van de belangrijkste business tools van iedere onderneming: het verhoogt productiviteit, beperkt ziekteverzuim, heeft een positieve impact op de omgang met collega’s en klanten, ... Je hoort het al, eigenlijk kun je er niet zonder!

Ergonomie op kantoor
Ergonomie is meer dan een dure bureaustoel, het is een totaalpakket.

Wat is ergonomie precies?

Ergonomie draait helemaal om jou!

Het zoekt een antwoord op de vraag: hoe kan de omgeving aan jóu worden aangepast, zodat jij optimaal presteert.

Hoewel ‘omgeving’ een breed concept is, wordt ergonomie vaak in een adem genoemd met welzijn op het werk.

En niet onterecht! Uit een rapport van VerV, de Beroepsvereniging voor Ergonomie in België, blijkt dat 57% van de werkgerelateerde gezondheidsproblemen te wijten is aan fysieke kwaaltjes.

Bovendien is het niet enkel staand werk of het tillen van zware voorwerpen die gezondheidsproblemen veroorzaken, maar ook bureauwerk. Ja, wie had gedacht dat urenlang neerzitten en naar een scherm staren voor gezondheidsproblemen kan zorgen?

Waarom is ergonomie op het werk zo belangrijk?

Minder fysieke klachten

Ik benadruk het niet graag, maar we worden allemaal een dagje ouder... en dat gaat vaak gepaard met kwaaltjes: pijn in de onderrug, last van je knieën, geblokkeerde nek, verminderd zicht, ...

Net daarom is het belangrijk dat je zo goed mogelijk voor je lichaam zorgt, óók op het werk. Want een ergonomische werkplek kan deze kwaaltjes beperken of zelfs helemaal verhelpen!

Minder mentale klachten

Mens sana in corpore sano. Jawel, dit cliché kan natuurlijk niet ontbreken: een gezonde geest in een gezond lichaam. Het voorkómen van fysieke pijn brengt heel wat andere voordelen met zich mee:

  • Je slaapt als een roosje en wordt vol energie wakker.
  • Je kunt langer doorwerken zonder iedere 10 minuten een of andere lichaamsdeel te moeten kraken, plooien of losschudden.
  • Je goede humeur is aanstekelijk: samenwerken met je collega’s is plots een stuk aangenamer, en ook je klanten voelen die positieve vibes.

Kort samengevat, je bent hyperproductief en kan voldaan je dag afsluiten!

Laag ziekteverzuim

1 + 1 is 2, niet?
Gemotiveerde en gezonde collega’s zullen niet snel uitvallen. Meer nog, ze zorgen voor extra productiviteit en een positieve sfeer op de werkvloer.

Werkplek van de toekomst

Twee zaken zijn ons duidelijk geworden in dit corona-tijdperk: thuiwerken zit in de lift, maar fysiek samenkomen met collega’s is een ware verademing.

De werkplek van de toekomst moet dan ook meer bieden dan een doorsnee home office.

Een ergonomische werkplek bestaat uit meubilair dat je kunt aanpassen aan je lichaam en houding, ruimtes waar je samen kunt komen én je kunt afzonderen, een omgeving die toelaat om je benen te strekken en een frisse neus te halen, ...

5 concrete tips om het welzijn op kantoor te verbeteren

Ergonomie is dus meer dan een dure bureaustoel. Het is een totaalpakket waarbij verschillende factoren een cruciale rol spelen. Maar welke factoren zijn dat dan?

1. Zorg voor een ergonomische zithouding

Veel kwaaltjes kun je verhelpen door simpelweg op je houding te letten. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want daar heb je speciaal ergonomisch meubilair voor nodig.

Denk maar aan een verstelbare bureaustoel die je kunt vormen naar jouw lichaam, of een ergonomisch bureau met genoeg plaats voor al je materiaal.

Maar nóg belangrijker dan het juiste meubilair, is de manier waarop je het gebruikt. Kijk maar naar onderstaande afbeelding van Ergomotion waarop helder wordt weergegeven wat de meest ergonomische zithouding is.

Tips voor een goede zithouding
Tips voor de perfecte zithouding – ergomotion.nl

2. Gun je ogen wat rust

Je ogen krijgen tegenwoordig veel te verduren: smartphones, tablets, laptops... of gewoon een gezellig avondje Netflix. De hele dag rond worden ze aangetast door het licht van al deze schermen.

Maar wat is de oplossing? Je kunt niet zomaar je computerscherm of smartphone afzweren... je hebt ze nu eenmaal nodig om je werk uit te voeren. Wat je wel kunt doen, is je ogen de nodige rust geven nadat je ze aan het werk hebt gezet. Dit kan heel eenvoudig door af en toe enkele minuten door het raam te staren ... naar niets.

Extra voordeel: het is lekker relaxerend en zelfs inspirerend!

3. Geniet van de zon

Onze dag wordt grotendeels bepaald door ons bioritme: we staan op bij zonsopgang, zijn actief doorheen de dag en we gaan naar bed als het donker is. Met andere woorden, (zon)licht speelt een cruciale rol in ons leven.

Bureaus met grote raampartijen en veel lichtinval zorgen ervoor dat je lichaam optimaal kan genieten van het natuurlijke licht: je bioritme wordt niet verstoord waardoor je je vitaler voelt, je productiever bent en je ’s nachts ook beter kunt slapen.

Nog leuker wordt het als je op een zonnige dag ook gemakkelijk even buiten kan zitten om te lunchen, bijvoorbeeld. Want de zon is de voornaamste bron van vitamine D voor ons lichaam!

4. Beperk je omgevingsgeluid

Trillende telefoons, kwetterende collega’s, krakende koekjes, ... Lawaai kan een storende factor zijn op de werkvloer. Maar het kan nét ook energie geven om zelf even met je collega’s te kunnen praten, of misschien luister je graag naar een streepje muziek terwijl je werkt.

Hoe het ook zij, een goede koptelefoon met active noice cancellation (ANC) kan soelaas bieden. Dit zijn koptelefoons die actief geluiden weren waardoor je altijd in rust kunt werken.

Of je kunt je natuurlijk ook even verplaatsen naar een aparte ruimte om die volledige focus op te zoeken.

5. Beweeg!

De boog kan niet altijd gespannen zijn. En de beste pauzes, zijn beweegpauzes!

Je kunt gerust binnen je benen even strekken en wat rondlopen, of misschien wel dansen op je bureau. Maar zorg dan dat je niemand stoort.

Nog beter is om gewoon buiten even een wandeling te maken en een frisse neus op te halen. Je lichaam en brein zullen je dankbaar zijn.

Wil je nog wat meer beweging? Kies dan een werkplek die makkelijk bereikbaar is met de fiets! Zo kun je je werkdag actief beginnen en afsluiten. (Kijk dan wel even of er ook douches aanwezig zijn ... geurhinder is niet zo ergonomisch!)

Op zoek naar een ergonomische werkplek?

Alle voordelen van een ergonomscie werkplek, zonder de kosten ervan? Dat kan in Skyline Park te Izegem. Neem contact met ons op voor meer info, of speur gerust eens rond op onze website!

Meer over kantoorruimte