Plezier op de werkvloer

Jouw gids naar een inspirerende werkplek

Van de Monday blues tot TGOF (Thank God is Friday), het zit er blijkbaar ingebakken: op de werkvloer is er geen ruimte voor plezier en ontspanning.

Gelukkig raakt dit stereotiepe beeld geleidelijk aan in verval. Terwijl mentale gezondheid op het werk steeds vaker besproken wordt, groeit bij de meeste bedrijven ook het besef dat plezier op het werk vaak hand in hand gaat met productiviteit. Daarom geven we in deze blogpost graag enkele tips mee hoe je een inspirerende werkplek kunt creëren waar iedereen het naar hun zin heeft.

 1. Doe iets wat je graag doet
 2. Ergonomische werkomgeving
 3. Zorg voor ontspanning op het werk
 4. Werk aan je relaties met collega's
 5. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé
 6. Vier successen en mijlpalen
 7. Eet de kikker
Plezier op de werkvloer
Af en toe een praatje maken met de collega's is van belang voor een leuke werkomgeving.

Opgebrand en uitgeblust: het belang van plezier op het werk

Plezier op het werk is essentieel om de productiviteitsgraad hoog te houden en het stressniveau laag.

Nee, je werkplek hoeft geen circus te zijn, tenzij je een leeuwentemmer bent, natuurlijk. Maar het hoeft ook geen mortuarium te zijn… wel, tenzij… Het punt is: een gezonde dosis plezier zorgt ervoor dat iedereen optimaal functioneert zowel tijdens de werkuren als erbuiten.

Als je tegen je zin gaat werken, zal je daar zowel op korte als op lange termijn negatieve effecten van ervaren. Op korte termijn zorgt het ervoor dat je veel minder productief bent. Op lange termijn kan het je mentale welbevinden aantasten en zelfs je privéleven. In het ergste geval kan het uiteindelijk ook leiden tot een burn-out.

Met andere woorden, iedereen verliest.

Maar plezier hebben op je werk is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want 'plezier' hangt natuurlijk af van verschillende factoren: je relatie met je collega's, je workload, je werkomgeving…

Hoe zorg je voor een leuke werksfeer?

Tip 1: Doe iets wat je graag doet

"Kies een baan die je leuk vindt en je hoeft geen dag in je leven te werken!"

Je hebt deze wijze spreuk, die het internet verkeerdelijk toewijst aan de Chinese wijsgeer Confucius, vast en zeker al eens gehoord. Akkoord, de auteur (wie het ook zij) gaat hier misschien wel héél kort door de bocht, maar heeft wel een punt.

Aan de basis van iedere leuke werkdag ligt natuurlijk je jobinhoud zelf. Oefen je een job uit waar je geen voldoening uit haalt, dan zullen de volgende tips weinig verschil uitmaken.

Weet je niet goed welke job jou ligt? Weet dan dat er verschillende soorten loopbaancoaches bestaan die aan de hand van gesprekken en tests helpen zoeken naar een job die bij jou past!

Tip 2: Ergonomische werkomgeving

We kennen allemaal de ergonomische bureaustoel of computermuis. Zeg vaarwel tegen rugpijn en muisarm! Maar dat is slechts het topje van de ijsberg wat ergonomie betreft.

Bij ergonomie gaat het erom dat je een werkplek hebt waarin jij optimaal kunt presteren.

En ja, je fysieke toestand speelt natuurlijk wel een belangrijke rol. Want met een pijnlijke rug, nek, schouder of pols zal werken er zeker niet plezieriger op worden.

Maar daarnaast zijn er ook nog tal van andere mogelijkheden om je werkplek te optimaliseren:

 • Gun je ogen wat rust: We spenderen het gros van onze dag voor een of ander scherm. Staar daarom af en toe eens door het raam, en geniet van het (mooie) landschap!
 • Geniet van de zon: Zonlicht is niet enkel cruciaal voor een goede werking van je bioritme, maar het geeft je ook de nodige vitamine D!
 • Beperk je omgevingsgeluid: Is er iets wat meer stoort dan ongewenste geluiden terwijl je je probeert te focussen? Nee!
 • Beweeg: Ergonomisch of niet, af en toe moet je die luie stoel verlaten om je benen te strekken. Want beweging stimuleert je hersenen én houdt je fit.
 • De kracht van schoonheid: Personaliseer je werkplek (in de mate van het mogelijke) en fleur het op met foto’s, posters of planten.

Je hoort het al, aan ergonomie zouden we perfect een volledige blogpost kunnen wijden… dus hebben we dat ook maar gedaan!

Lees onze blogpost over het belang van ergonomie op kantoor

Meer weten

Tip 3: Zorg voor ontspanning op het werk

Wie werkt, verbruikt energie.

In se kun je je werkdag vergelijken met het energieverbruik van je smartphone. Hoe meer rekenkracht je verbruikt, hoe sneller de batterij leegloopt. Op een gegeven moment is het niveau zo laag dat de batterijbesparingsmodus wordt ingeschakeld, waardoor je apparaat geleidelijk aan minder rekenkracht verbruikt om toch maar normaal te kunnen blijven functioneren.

Zo werkt het ook bij ons. Door geregeld pauzes in te lassen zorgen we ervoor dat ons batterijniveau op peil blijft zodat we efficiënt kunnen verder werken.

Daarom is het geen goed idee om je middagmaal in allerijl op te bikkelen voor je computer of in je wagen. Haal het maximum uit je middagpauze en las een grondige oplaadbeurt in.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je traag moet eten. Maar neem ook de tijd om iets te doen waar je energie van krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld een frisse neus gaan halen met een fijne wandeling of fietsbeurt!

Een tourtje wandelen in de groene omgeving van Skyline Park
Skyline Park deelfietsen

Laat ons eerlijk zijn. We houden het vaak niet enkel bij die ene grote middagpauze. Een snelle babbel aan het koffieapparaat, een trip naar het kleine kamertje, of dagdromend naar buiten staren. Vaak is onze dag doorspekt met kleine pauzes of micropauzes.

En dat is enkel maar toe te juichen! Want ook micropauzes hebben een positief effect op ons werkplezier. En bovendien kunnen ze ook nog eens onze productiviteit verhogen.

Let er wel op dat je je pauzes goed benut. Doelloos swipen op je smartphone lijkt misschien wel een leuke manier om even te pauzeren, maar dit kan net een negatief effect hebben op je gemoed.

Enerzijds ben je je ogen, die al een hele dag te lijden hebben onder het licht van je computerscherm, verder aan het belasten. Anderzijds biedt je smartphone duizend-en-een prikkels die ervoor kunnen zorgen dat je net méér stress krijgt.

Wil je je pauze ten volle benutten, dan kijk je best naar andere mogelijkheden zoals dagdromen, bewegen, een gezonde snack eten, mediteren of gewoon eens een praatje maken met je collega's.

Tip 4: Werk aan je relaties met collega's

Je spendeert maar liefst 8 uur per dag samen met je collega's. Da's niet niks. Dan kun je er ook maar beter voor zorgen dat de sfeer goed zit.

Praat met elkaar, leer elkaar kennen, organiseer teamuitjes en je zult al snel merken dat je met een fijner gevoel naar je werk gaat.

Je hoeft zeker niet iedere dag een feestje te bouwen of een teambuilding te organiseren. Maar het kan geen kwaad om elkaar ook eens op een andere manier te leren kennen, weg van alle verantwoordelijkheden en stressfactoren.

Begrijp ons niet verkeerd. Je kunt niet verwachten dat je met iedere collega beste vrienden wordt. Maar je kunt wel een sfeer van open communicatie en wederzijds respect creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en kan excelleren.

Een barbecue met de collega's

Tip 5: Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Ooit was het anders, maar tegenwoordig liggen de uren waarbinnen je werkt contractueel vast. Met een goede reden!

De evenwichtige balans tussen je werk en je privéleven zorgen er net voor dat je je batterijen kunt opladen om de volgende werkdag goed te starten. Want geloof het of niet, maar het leven houdt meer in dan enkel maar werken.

Door tijd vrij te maken voor hobby's, vrienden en je gezin maakt je lichaam de hormonen endorfine en oxytocine aan. Dit zijn de tegenhangers van de stresshormonen die doorheen je werkdag maar al te graag de kop opsteken.

Af en toe eens overwerken is geen ramp, maar als je voortdurend tegen je zin tijd moet vrijmaken in je privéagenda om werk te verrichten, dan kan dat op lange termijn nefaste gevolgen hebben voor je mentale gezondheid of zelfs je privéleven. En dat is alles behalve productief…

Wat 'te veel' is, dat beslis je natuurlijk zelf. Maar je moet er wel over kunnen praten. Het zou zomaar eens kunnen dat het probleem kan worden verholpen door enkele strategische verschuivingen binnen je team door te voeren, of misschien is het wel tijd om een nieuwe collega te verwelkomen.

Tip 6: Vier successen en mijlpalen

Mensen zijn verzot op het zetten van doelstellingen. We doen het iedere dag: we maken takenlijsten, we maken boodschappenlijstjes, we maken plannen voor het weekend…

Maar even belangrijk als het stellen van doelen, is stilstaan bij het behalen ervan!

Het vieren van successen en mijlpalen is een geweldige manier om plezier op de werkvloer te bevorderen. Zo creëer je een cultuur waarin prestaties en inspanningen worden erkend en beloond.

Organiseer regelmatig teammeetings om successen te vieren, of het nu gaat om het behalen van doelen, het voltooien van projecten of het vieren van verjaardagen. Dit helpt bij het opbouwen van een positieve en motiverende sfeer en moedigt het je collega's aan om te blijven streven naar excellentie.

In ons team vieren we grote successen bijvoorbeeld door éclairs te bestellen voor het ganse team. Het is een klein gebaar, maar het zorgt wel voor een leuke sfeer (en een kortstondige suikerpiek…).

Tip 7: Eet de kikker

Nee, je hoeft je team niet te trakteren op een portie kikkerbillen. Hou het maar bij éclairs!

'Eet de kikker' is een metafoor die in het leven werd geroepen door Brian Tracy, in zijn gelijknamig boek Eat That Frog: Dé methode om te stoppen met uitstellen. Voor de gekke naam haalde hij z'n inspiratie bij een andere Amerikaanse auteur, Mark Twain, die ooit zei: "Eet 's morgens als eerste werk een levende kikker en er zal je niets ergers overkomen voor de rest van de dag."

'Eat the frog' is dus een productiviteitstechniek waarbij je voor de korte pijn kiest. Hierbij identificeer je de taken die je het meeste energie zullen kosten (de kikker) en in plaats van ze uit te stellen tot het einde ga je ze als eerste aanpakken. Smakelijk!

De "eat the frog"-methode heeft tal van voordelen voor je productiviteit maar dus ook voor je gemoedstoestand. Door 's morgens vroeg al de bittere pil (of kikker) te slikken kun je de dag met een gevoel van voldoening verderzetten en kan het enkel maar beter worden!

Veel werkplezier

Iedereen heeft wel eens een lastige dag op het werk, maar door een sfeer van plezier, respect en openheid te creëren kan je de maandag- of vrijdagblues stevig beperken binnen je team!

Op zoek naar een leuke werkplek?

Kom elke dag met plezier naar het werk in Skyline Park. Neem contact met ons op voor meer info, of speur gerust eens rond op onze website!

Meer over kantoorruimte